Dwie Alfy 2022 oraz liczne wyróżnienia dla funduszy Pekao TFI

09.02.2023

9 lutego 2023 r. ogłoszono zwycięzców nagrody Alfa 2022 dla najlepszych funduszy inwestycyjnych w najpopularniejszych kategoriach. Nagroda Alfa przyznawana jest co roku przez Analizy Online.

Po raz kolejny fundusze Pekao TFI znalazły się w gronie najlepszych w 2022 roku, tym razem w dwóch kategoriach:

• dla najlepszego funduszu papierów dłużnych polskich długoterminowych - Pekao Obligacji - Dynamiczna Alokacja FIO (zarządzany przez zespół w składzie: Jacek Babiński, Dariusz Kędziora, Łukasz Tokarski, Tomasz Pawluć),
  • za najlepszy fundusz stabilnego wzrostu – Pekao Stabilnego Wzrostu (zarządzany przez zespół w składzie: Jacek Babiński, Dariusz Kędziora, Łukasz Tokarski, Piotr Sałata, Tomasz Pawluć).

Ponadto aż pięć subfunduszy Pekao TFI zdobyło wyróżnienia Alfy 2022:

a także Pekao TFI zostało wyróżnione w kategorii „Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych”.

Pełna lista nagrodzonych i wyróżnionych dostępna jest pod linkiem: https://www.analizy.pl/alfa/2022

Inwestowanie wiąże się z ryzykami. Przed podjęciem decyzji inwestycyjnej zapoznaj się z zawierającymi opis ryzyk funduszu prospektem informacyjnym i Dokumentem zawierającym kluczowe informacje.

e-mail: agata.stepniewska@pekaotfi.pl

Niniejsza informacja ma charakter reklamowy. Przed podjęciem decyzji inwestycyjnej zapoznaj się z prospektem informacyjnym odpowiedniego funduszu zawierającym szczegółowy opis czynników ryzyka związanego z inwestowaniem i zwięzły opis praw uczestników, a także kluczowymi informacjami dla inwestorów oraz – w przypadku specjalistycznego funduszu inwestycyjnego - informacjami dla klienta alternatywnego funduszu inwestycyjnego, które, wraz z tabelami opłat i sprawozdaniami finansowymi funduszy/subfunduszy, dostępne są w jęz. polskim u podmiotów prowadzących dystrybucję i na www.pekaotfi.pl. Pełna lista funduszy/subfunduszy zarządzanych przez Pekao TFI S.A. oraz lista prowadzących dystrybucję dostępna jest na www.pekaotfi.pl.

Pekao TFI S.A. (Towarzystwo) prowadzi działalność od 1992 r. i jest najdłużej działającym Towarzystwem Funduszy Inwestycyjnych w Polsce. Obecnie zarządza aktywami o wartości ponad 17 mld złotych (30.09.2022), zgromadzonymi w blisko 50 funduszach inwestycyjnych. Pekao TFI S.A. jest jednym z największych Towarzystw na rynku, pod względem wartości aktywów w funduszach inwestycyjnych. Towarzystwo obsługuje blisko 440 tys. klientów. Oferta funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez Pekao TFI S.A. jest jedną z największych i najbardziej różnorodnych na polskim rynku. W ofercie dostępne są również programy systematycznego oszczędzania a także programy dedykowane oszczędzaniu z myślą o emeryturze, takie jak IKE, IKZE. Pekao TFI S.A. posiada również doświadczenie w prowadzeniu Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE) oraz Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK). W ofercie Towarzystwa dostępne są rozwiązania nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również firm, a także usługa asset management.
Pekao TFI S.A. regularnie otrzymuje nagrody i wyróżnienia, takie jak: II miejsce w rankingu najlepszych towarzystw funduszy inwestycyjnych „Rzeczpospolitej” z dn. 27.10.2022r., nagroda specjalna Agencji ISBNews „Najbardziej Wiarygodny w Polskiej Gospodarce 2021” za całokształt prowadzonej działalności, dwa Złote Portfele „Gazety Giełdy i Inwestorów Parkiet” za wyniki w 2021 r.: subfundusz Pekao Obligacji Dolarowych Plus zdobył Złoty Portfel w kategorii „fundusz zagranicznych papierów dłużnych”, zaś subfundusz Pekao Akcji Amerykańskich zdobył Złoty Portfel w kategorii „fundusz akcji zagranicznych. Ponadto subfundusz Pekao Dynamicznych Spółek otrzymał nagrodę Alfy 2021 Analiz Online w kategorii funduszy „polskich akcji małych i średnich spółek” oraz trzy subfundusze Pekao TFI otrzymały wyróżnienia w swoich kategoriach. Pekao TFI otrzymało, „Złoty Laur Klienta” w latach 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 w kategorii „Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych”, Złoty Portfel „Gazety Giełdy i Inwestorów Parkiet” za najlepszy wynik w 2020 r. w kategorii fundusz zagranicznych papierów dłużnych.

Żaden fundusz nie gwarantuje realizacji założonego celu inwestycyjnego ani uzyskania określonego wyniku inwestycyjnego, uczestnik funduszu musi liczyć się z możliwością utraty przynajmniej części wpłaconych środków. Indywidualna stopa zwrotu z inwestycji zależy m.in. od wysokości pobranych opłat manipulacyjnych i opłat za zarządzanie, które obniżają wartość inwestycji oraz mogących ulec zmianie obowiązków podatkowych obciążających uczestnika, zwłaszcza wysokości podatku od dochodów kapitałowych.