2021 powinien być dobrym rokiem dla ryzykownych aktywów

18.01.2021

Poprzedni rok sprawił inwestorom wiele niespodzianek. Gwałtowny rozwój pandemii Covid-19 oraz środki zaradcze, po które sięgnęły rządy, wyzwoliły w marcu lawinę skutkującą poszukiwaniem gotówki i głębokim załamaniem rynków. Natomiast, gdy tylko rynek zdyskontował wpływ pandemii, pojawiły się doskonałe okazje do zakupu przecenionych aktywów.

– Był to bardzo dobry rok dla rynku obligacji. Nadzwyczajne bodźce monetarne, czyli specjalne programy ratunkowe, dostarczały na rynek duże ilości pieniądza co wywindowało ceny papierów dłużnych. Dodatkowo obligacjom pomogły też banki centralne obniżając stopy procentowe. Dużo pieniędzy na rynku sprzyjało również rynkowi akcji. –  mówi Jacek Janiuk, Prezes Zarządu Pekao TFI S.A.

Niespodziewane wydarzenia roku 2020 były lekcją dla wszystkich. Wnioski płynące z tych doświadczeń pozwolą lepiej przygotować się na najbliższe miesiące.

– W naszej ocenie, 2021 rok powinien być dobrym rokiem dla ryzykownych aktywów takich jak akcje, obligacje korporacyjne, czy surowce. Zakładamy też, że będzie dobry dla walut i innych aktywów z rynków wschodzących. Rozpędzająca się gospodarka wychodząca z zimowych obostrzeń drugiej i trzeciej fali pandemii (przełom 2020/2021), wspierana rosnącym optymizmem wraz z postępującym programem szczepień oraz ekstremalnie wysokim poziomem płynności na rynkach finansowych, to recepta na rosnącą ufność konsumentów. A tym samym na rosnące zyski spółek i wyższe ich wyceny, przy jednoczesnym spadku ryzyka kredytowego. – komentuje Jacek Babiński, wiceprezes zarządu Pekao TFI S.A. odpowiedzialny za Pion Zarządzania Aktywami.

Pomimo doskonałych perspektyw na odbudowę gospodarki analitycy przypominają, że inwestycje wciąż mogą być narażone na znaczne ryzyko. Wysokie stopy zwrotu za poprzedni rok mogą się nie powtórzyć jeśli okoliczności będą niesprzyjające.

– Podstawowym ryzykiem dla naszego optymistycznego scenariusza jest potencjalne załamanie gospodarcze. Jego materializacja może mieć miejsce, wskutek znacznie bardziej dotkliwego przebiegu kolejnych fal pandemii Covid-19, niż obecnie dyskontowane przez rynek lub podważenie (z dowolnych powodów) skuteczności szczepionek. – dodaje Jacek Babiński, wiceprezes zarządu Pekao TFI S.A. odpowiedzialny za Pion Zarządzania Aktywami.

Szczegółowe prognozy ekonomiczne na najbliższe miesiące można znaleźć w opracowaniu Perspektywy rynkowe, Scenariusze dla rynków na 2021 rok dostępnym do pobrania na stronie internetowej Pekao TFI S.A.: https://pekaotfi.pl/strefa-klienta/rynki/perspektywy-rynkowe-scenariusze-dla-rynkow-na-2021-r

Link do materiału pdf:

Dyrektor ds. Marketingu i Komunikacji
Pekao Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.

***

Pekao TFI S.A. (Towarzystwo) prowadzi działalność od 1992 r. i jest najdłużej działającym Towarzystwem Funduszy Inwestycyjnych w Polsce. Obecnie zarządza aktywami o wartości ponad 19 mld złotych (30.12.2020), zgromadzonymi w ponad 50 funduszach inwestycyjnych. Pekao TFI S.A. jest jednym z największych Towarzystw na rynku, pod względem wartości aktywów w funduszach inwestycyjnych. Towarzystwo obsługuje blisko 400 tys. klientów. Oferta funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez Pekao TFI S.A. jest jedną z największych i najbardziej różnorodnych na polskim rynku. W ofercie dostępne są również programy systematycznego oszczędzania a także programy dedykowane oszczędzaniu z myślą o emeryturze, takie jak IKE, IKZE. Pekao TFI S.A. posiada również doświadczenie w prowadzeniu Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE) oraz Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK). W ofercie Towarzystwa dostępne są rozwiązania nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również firm a także usługa asset management.

Pekao TFI S.A. regularnie otrzymuje nagrody i wyróżnienia, takie jak „Złoty Laur Klienta” w latach 2020, 2019, 2018 w kategorii „Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych”.