Maciej Łoziński wiceprezesem Pekao TFI

25.08.2021

Rada Nadzorcza Pekao TFI, po uzyskaniu zgody KNF, powierzyła Maciejowi Łozińskiemu funkcję wiceprezesa zarządu odpowiedzialnego za obszar zarządzania ryzykiem.

Maciej Łoziński posiada blisko 20-letnie doświadczenie na rynku kapitałowym. Do zespołu Pekao TFI dołączył w styczniu 2020 r. jako dyrektor Zespołu ds. Ryzyka i Analiz Ilościowych.

- Cieszę się, że Maciej Łoziński będzie nas wspierał swoją wiedzą w realizowanych projektach. Jego wieloletnie doświadczenie zdobyte w różnych spółkach oraz znajomość naszej firmy pozwolą efektywnie zarządzać ryzykiem prowadzonej działalności, a zarazem optymalizować procesy i realizować założone cele biznesowe – podkreśla Łukasz Kędzior, prezes zarządu Pekao TFI.

Przedtem, od października 2017 r. do września 2019 r. Maciej Łoziński był związany z Rockbridge TFI, gdzie pełnił funkcję dyrektora zarządzającego obszaru ryzyka. Od listopada 2016 r. do września 2017 r. w Skarbiec TFI był odpowiedzialny za Departament Zarządzania Ryzykiem.

Wcześniej przez 10 lat swoją karierę zawodową rozwijał w Grupie PZU. Najpierw w PZU Asset Management, na stanowiskach menedżerskich w Biurze Kontroli Ryzyka, a także jako Dyrektor Biura Monitoringu Inwestycji w TFI PZU, PZU S.A. i PZU Życie (od 2012 r. do 2016 r.).

Od stycznia 2003 r. do lipca 2006 r. związany był z Bankiem Handlowym w Warszawie, a swoje pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał w Invesco TFI w 2002 r. jako analityk.
Jest absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego, w którym uzyskał tytuł magistra na wydziale Matematyki, Informatyki i Mechaniki. Posiada również tytuł Executive MBA uczelni Université du Québec à Montréal. Jest również certyfikowanym Professional Risk Managerem oraz posiada tytuł CAIA (Chartered Alternative Investment Analyst). Absolwent licznych szkoleń i kursów m.in. z zakresu zarządzania ryzykiem. Jest również członkiem Komitetu ds. Ryzyka KDPW CCP S.A.

Pekao TFI to najdłużej działające towarzystwo funduszy inwestycyjnych na polskim rynku. Wartość aktywów zgromadzonych w funduszach inwestycyjnych Pekao na koniec lipca 2021 r. wyniosła ponad 21 mld zł.

Pekao TFI S.A. (Towarzystwo) prowadzi działalność od 1992 r. i jest najdłużej działającym Towarzystwem Funduszy Inwestycyjnych w Polsce. Obecnie zarządza aktywami o wartości ponad 21 mld złotych (31.07.2021), zgromadzonymi w 50 funduszach inwestycyjnych. Pekao TFI S.A. jest jednym z największych Towarzystw na rynku, pod względem wartości aktywów w funduszach inwestycyjnych. Towarzystwo obsługuje ponad 450 tys. klientów. Oferta funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez Pekao TFI S.A. jest jedną z największych i najbardziej różnorodnych na polskim rynku. W ofercie dostępne są również programy systematycznego oszczędzania a także programy dedykowane oszczędzaniu z myślą o emeryturze, takie jak IKE, IKZE. Pekao TFI S.A. posiada również doświadczenie w prowadzeniu Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE) oraz Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK). W ofercie Towarzystwa dostępne są rozwiązania nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również firm, a także usługa asset management.

Pekao TFI S.A. regularnie otrzymuje nagrody i wyróżnienia, takie jak „Złoty Laur Klienta” w latach 2021, 2020, 2019, 2018 w kategorii „Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych”, „Złoty Portfel” Gazety Giełdy Parkiet za najlepszy wynik w 2020 r. w kategorii fundusz zagranicznych papierów dłużnych.