Dariusz Kędziora od sierpnia dołączy do zespołu Pekao TFI

28.05.2020

Zespół Zarządzania Instrumentami Dłużnymi Pekao TFI zyska eksperta z doświadczeniem na rynkach globalnych.

Od 1 sierpnia 2020 r. Dariusz Kędziora obejmie stanowisko Dyrektora Zespołu Zarządzania Instrumentami Dłużnymi Pekao TFI. To menedżer z ponad 13-letnim doświadczeniem w zarządzaniu portfelami dłużnymi na rynkach wschodzących (emerging markets).

- Dzięki kompetencjom Darka wzmocnimy nasz zespół dłużny – podkreśla Jacek Babiński, wiceprezes zarządu Pekao TFI odpowiedzialny za Pion Zarządzania Aktywami – Dariusz Kędziora posiada doświadczenie na międzynarodowych rynkach finansowych, zdobywał wyróżnienia za dobre wyniki zarządzanych portfeli, a zarządzane przez niego fundusze plasowały się w czołówkach grup porównawczych. Ostatnie kilka lat spędził w Londynie, gdzie zarządzał funduszami inwestującymi na rynkach krajów wschodzących, głównie w walutach lokalnych. Fundusze, którymi bezpośrednio zarządzał, miały aktywa rzędu kilkunastu miliardów złotych, jednak jego pomysły inwestycyjne były realizowane również w funduszach wielkości kilkudziesięciu miliardów złotych. Posiada doświadczenie w zarządzaniu, zarówno portfelami benchmarkowymi, jak i absolutnej stopy zwrotu. Wierzę, że dzięki unikalnym kompetencjom, które wniesie do naszego zespołu, będziemy mogli zaproponować naszym klientom jeszcze ciekawsze i efektywniejsze strategie inwestycyjne.

Dariusz Kędziora to ceniony menadżer ds. rynków wschodzących z szeroką wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w międzynarodowej firmie o zasięgu globalnym. Od 2016 r. związany z Aviva Investors w Londynie, na stanowisku zarządzającego portfelem w segmencie długu emerging markets, w którym był odpowiedzialny za zarządzanie funduszem dłużnym Aviva Investors EM Opportunities Fund oraz Aviva Investors EM Local Currency Fund. Brał również udział w komitetach inwestycyjnych sztandarowych funduszy Aviva Investors Multi Strategy (AIMS), gdzie generował i opiniował pomysły inwestycyjne na rynkach rozwijających się. W latach 2007-2016 pracował w Aviva Investors Poland TFI, jako zarządzający funduszami papierów dłużnych. W latach 2013 oraz 2014 razem z zespołem zdobył nagrodę Alfa Analiz Online dla najlepszego funduszu papierów dłużnych (fundusz Aviva Investors Obligacji Dynamiczny). W 2007 r. w Société Generale zajmował się analizą kredytową dla klientów korporacyjnych. Swoją karierę zawodową zaczynał w latach 2005-2006 w Banku ING w Amsterdamie, gdzie dokonywał analizy ryzyka kredytowego banków w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych i Rumunii.

Ukończył studia magisterskie w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, na kierunku finanse i bankowość. Posiada międzynarodowy certyfikat z zakresu finansów i ekonomii oraz bankowości inwestycyjnej, który uzyskał na Uniwersytecie w Tilburgu (Holandia).

Nieustannie rozwija swoje kompetencje zawodowe, jest absolwentem licznych szkoleń i kursów m.in. Seth Godin’s AltMBA, programu „The Living Leader”, a także szkoleń z zakresu wystąpień publicznych. Posiada tytuł CFA (Chartered Financial Analyst).

Prywatnie ojciec bliźniaczek, pasjonat jogi, biegania (w 2018 r. ukończył maraton w Londynie) i triathlonista (ukończył zawody na dystansie Ironman w 2015 r.). Prowadzi blog o rynkach finansowych i podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.

Równocześnie z Pekao TFI odchodzi Michał Stawicki, Dyrektor Zespołu Zarządzania Instrumentami Dłużnymi i wieloletni zarządzający częścią dłużną portfeli inwestycyjnych funduszy i subfunduszy Pekao.

– Bardzo dziękujemy Michałowi za dotychczasową współpracę. Doceniamy jego znaczący wkład w zarządzanie aktywami naszych funduszy oraz w rozwój spółki. Równocześnie życzymy mu powodzenia oraz wielu sukcesów w dalszej karierze zawodowej – komentuje Jacek Babiński, wiceprezes zarządu Pekao TFI.

Pekao TFI S.A. (Towarzystwo) prowadzi działalność od 1992 r. i jest najdłużej działającym Towarzystwem Funduszy Inwestycyjnych w Polsce. Obecnie zarządza aktywami o wartości ponad 16 mld złotych (30.04.2020), zgromadzonymi w około 50 funduszach inwestycyjnych. Pekao TFI S.A. jest jednym z największych Towarzystw na rynku, pod względem wartości aktywów w funduszach inwestycyjnych. Towarzystwo obsługuje ponad 400 tys. klientów. Oferta funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez Pekao TFI S.A. jest jedną z największych i najbardziej różnorodnych na polskim rynku. W ofercie dostępne są również programy systematycznego oszczędzania a także programy dedykowane oszczędzaniu z myślą o emeryturze, takie jak IKE, IKZE. Pekao TFI S.A. posiada również doświadczenie w prowadzeniu Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE) oraz Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK). W ofercie Towarzystwa dostępne są rozwiązania nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również firm a także usługa asset management.

Pekao TFI S.A. regularnie otrzymuje nagrody i wyróżnienia, takie jak „Złoty Laur Klienta” w latach 2020, 2019, 2018 w kategorii „Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych”.